Sömn och Sömnproblem

Är du en av dem som brottas med sömnproblem?

Du är inte ensam, många lider av det idag och det verkar bli allt vanligare. Det finns undersökningar som visar att två av tre personer har problem med sin sömn.

 

Orsaken till sömnproblem kan vara olika, men oftast finns det stress och oro med som en störande faktor.

Det finns en hel del du kan göra själv för att komma tillrätta med problemet.
Får du inte den sömn du behöver under en längre tid så känner du dig trött och din kropp får inte heller den återhämtning den behöver. Sömnen är så viktig för alla för att du ska må bra och orka med din vardag. I sömnen bearbetas också dagen som varit, och alla intryck du tagit in.

Sömn och Sömnproblem

Att sova gott är viktigt och många får hjälp av att regelbundet göra avslappningsövningar eller meditation.

På CD:n ”Somna Gott” får du hjälp att slappna av i kropp och sinne så det går lättare att somna och sova gott hela natten.
Under sakkunnig vägledning får du träna dig att varva ner och slappna av, så du kan förbättra din sömnkvalitet och få den välbehövliga återhämtning en god natts sömn ger.

"Somna gott" innehåller en vägledd avslappningsövning och ett spår med enbart avslappningsmusik som hjälper dig att komma ner i varv och Somna gott.

10 råd och tips på hur du kan förbättrar din sömn

  • Undvik att äta och dricka sånt som kan hålla dig vaken som; kaffe, svart eller grönt te, cocacola, eller alkohol 8 timmar innan du ska sova. Ät inte heller tung mat alltför sent för då då håller kroppen på att smälta mat när du ska sova och det kan påverka din sömn och du sover oroligt.
  •  Skaffa dig rutiner så du går och lägger dig samma tid varje kväll. Prova att lägga dig mellan 22-23 tiden för då är kroppens biologiska klocka inställd på att sova. Sömnen man får timmarna före midnatt är det man kallar för ”skönhetssömnen” så de timmarna är extra viktiga.
  •  Varva ner timmen innan du ska gå och lägga dig vilket har en god inverkan på att sova gott.
  • Gör ett experiment, hoppa över att se på teve och använd inte dator på kvällen under en period. Det kan ha en lugnande inverkan på sömnen eftersom alla intryck från teve och dator aktiverar hjärnan. Det är inte alltid avkopplande att se på teve eller att sitta framför datorn eftersom din hjärna behöver bearbeta alla intryck. Prova för att se om det gör någon skillnad för dig!
  •  Fysisk aktivitet och att sporta är bra för hälsan men gör det tidigare på dan eller kvällen och inte alltför nära inpå då du ska sova för du är då uppe i varv och det kan göra att det är svårare att somna.
  • Använd sovrummet till att bara sova och ha sex i. ( inga datorer eller tv- apparater där) Sovrummet är till för lugna rogivande aktiviteter och njutning – som också aktiverar ditt lugn och rohormon – oxytocin – och det hormonet hjälper dig att somna gott.
  • Ta ett varmt bad på kvällen så slappnar din kropp av. Massage aktiveras dina lugn och rohormon –oxytocinet vilket har en positiv effekt på sömnen.
  • Ha svalt i sovrummet, 17-19 grader max brukar vara en bra sov temperatur, ta ett tjockare täcke om du fryser.
  • Se till att det är mörkt i rummet . Mörkret behövs för att melatoninet som är sömnens hormon ska tillverkas.
  • Lyssna till en cd med en avslappningsövning som hjälper dig att skingra tankarna och får dig att slappna av och sova gott.

Som avslutning på dagen kan du gå igenom dagen som varit och skriv ner saker du behöver komma ihåg till nästa dag.

Allra sist skriv ner:
3 saker du känner dig nöjd med som du gjort idag.
3 saker du känner dig tacksam för att du har i ditt liv
3 saker du ber om hjälp med

Comments are closed.