D-vitamin är viktigt att ta extra för oss nordbor!

Nu är det dags att ta extra tillskott av D-vitamin

Eftersom vi får ca 85% av vårt D-vitaminbehov uppfyllt genom att vara i solen.

Solar och tankar D-vitamin i Portugal

Solar och tankar D-vitamin i Portugal

Så är det extra viktigt för oss nordbor att ta tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret, för att må bra och hålla oss friska. Det går inte att få i sig tillräckligt med D-vitamin via maten, och solen står för lågt på vinterhalvåret så vi bildar inget D-vitamin från den.
Själv tar jag 4000 - 5000 IE D-vitamin, tillsammans med Omega 3 som hjälper till med upptaget i kroppen.
Det forskas intensivt på hur brist på D-vitmin även är kopplat till många sjukdomar.

Själv tar jag 4000 -5000 IE och tillsammans med Omega 3 och Magnesium som hjälper kroppen att ta upp D-vitaminet. Till det har jag även börjat ta K2 som det nu framkommit hjälper till att stärka skelettet och lederna.  Många med smärtor i leder och rygg har blivit fria från smärta genom att ta just D-vitamin och K-vitamin.

Visste du att:

  • D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium och inte få problem med benskörhet?

    Middag i solen i Portugal

    Middag i solen i Portugal

  • D-vitamin är nödvändigt för att ha ett fungerande immunförsvar som hjälper dig bl.a. att hålla dig frisk från förkylning, influensa, depression och en rad andra sjukdomar om man tar tillräcklig mängd (2000-5000 IE).
  • D-vitamin bildas i huden när du är i solen och du måste ha bar hud.
  • Det forskas intensivt på hur brist på D-vitamin  är kopplat till väldigt många sjukdomar.

Brist på D-vitamin orsakar sjukdomar

Man ser idag att brist på D-vitamin kan vara en av orsakerna till många olika sjukdomar eftersom det har visat sig att D-vitaminbrist är överrepresenterat vid sjukdomar som: Depression, Alzheimers, Parkinsons, MS, Barndiabetes, Tjocktarmscanser, Fetma, Autism, Utvecklingsstörning, Schizofreni. Man har även sett ett samband med autoimmuna sjukdomar, som tex. Reumatism, Artros, Allergier, Psoriasis, Eksem, Astma, Ulcerös colit, MS, ALS m.fl.

Vi får inget D-vitamin från solen från oktober till april

Omvandlingen förutsätter att solen står tillräckligt högt, att det är molnfritt och att du exponerar tillräckligt av din hud. Mellan höst och vårdagjämning sker ingen omvandling alls, eftersom solen står för lågt. Förmågan minskar dessutom om du använder solkräm som blockerar solens UVB-strålar eller om du har mycket kläder på dig. D-vitaminer bildas ur UVB-strålningen från solen.  I Sverige så står solen inte tillräckligt högt för att ge oss UVB-strålning från oktober – mars och vi får därför inte D-vitamin som vi behöver från solen.

Vi behöver vara ute i solen mellan 10.00-16.00 på sommaren

Bara mellan april- september står solen tillräckligt högt för att vi ska få den UVB – strålningen som ombildas till D-vitamin i vår hud, och endast mellan klockan 10.00 -16.00 på dagen. Så vi behöver vara ute i solen och exponera oss med bar hud den tiden för att få D-vitamin även på sommaren. Så en varm sommardag som är molnfri, så omvandlar vi vitaminet och lagrar in den i kroppen. Har du en övervikt, så lagras det in i fettet, vilket kan medföra en brist, eftersom D-vitaminet behövs ute i blodbanan.

Rekommenderat intag av D-vitamin

Forskningen har visar att mindre än 2000 enheter per dag är meningslöst att ta och att du behöver ta mellan 2000-4000 IE eller mer, särskilt mellan oktober - mars. Vinter- och vårdepression beror till stor del på att D-vtiamin nivåerna är så låga. Därför får du lättare influensa på vintern, inte på sommaren, när solen skiner.

Du vet väl att du kan bli gratis medlem på min hemsida och få lyssna till mina guidade meditationer, anmäl dig här att bli gratis medlem

Kärleksfulla Hälsningar

Christina

Comments are closed.